Gevangen in een wereld vol drugshandel, afpersingen en afrekeningen in het criminele circuit door een aantal verkeerde keuzes; dat overkwam Engelina Fenn en ze schreef er een boek over, getiteld ‘Ontsnapt aan de dood’. In deze waargebeurde thriller neemt ze de lezer mee naar haar onuitwisbare verleden waarin overleven al snel een kunst op zich wordt.

Hoofdpersoon Monica werkt in een pension die ze samen met haar veel oudere vriend Willem runt. De zaken gaan goed totdat er op een dag wat dubieuze gasten blijven slapen. Nieuwsgierig als ze is, gaat Monica op onderzoek uit en ontdekt al snel dat de nieuwkomers blauwe weekendtassen met drugs in het pension verbergen. Om Willem niet ongerust te maken, besluit ze de kwestie eigenhandig op te lossen, maar in haar naïviteit wordt ze door Jimmy en zijn handlangers evengoed meegetrokken in hun wereld van de georganiseerde misdaad. Als Willem er vervolgens achter komt dat er drugs in zijn pension verborgen wordt en Monica hiervan op de hoogte is, spat hun relatie uit elkaar en slaat ze op de vlucht met haar nieuwe ‘vrienden’.

Vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling terecht. Grenzen vervagen en Monica doet gedwongen mee aan een aantal drugsdeals waardoor ze haar leven niet meer zeker is. Ook op het gebied van de liefde wordt haar vertrouwen telkens op de proef gesteld. Met angst als trouwe metgezel zoekt ze wanhopig naar een uitweg, maar ontsnappen uit het criminele circuit lijkt bijna onmogelijk. Samen met trouwe viervoeter Nero en een aantal echte vrienden – verspreid door heel het land – slaagt Monica er wonderwel in, maar betaalt daarvoor wel een hoge prijs.

‘Ontsnapt aan de dood’ is een geslaagde thriller, verteld in de ik-vorm, die bladzijde na bladzijde blijft boeien. Elk hoofdstuk heeft z’n eigen cliffhanger, waardoor stoppen met lezen geen optie is. Ik ging als lezer helemaal mee in de angst en spanning van de hoofdpersoon. Ook de beeldende schrijfwijze sprak me bijzonder aan. Als leek heb ik een bijzonder kijkje gekregen in een criminele wereld vol leugens, afrekeningen, bedrog en valse hoop waar ik eerder niet veel weet van had. Ik heb waanzinnig veel respect voor Engelina en haar strijdlust. Zonder die eigenschap had ze het anders waarschijnlijk niet na kunnen vertellen. Haar boek dient dan ook als een waarschuwing om (kwetsbare) jongeren niet dezelfde fout te laten maken als dat zij ooit gemaakt heeft.

Heb jij interesse in deze waargebeurde thriller gekregen? Via Engelina’s website en uitgeverij Palmslag kun je een exemplaar bestellen.