‘Walking is the best medicine’
‘Ik ben Mark Verdonschot en ik wandel 100.000 kilometer voor mijn eigen welzijn en om jou, mezelf en anderen te inspireren. Mijn missies zijn de volgende: Ik wil 1.000 mensen aan het wandelen krijgen, 100.000 stukken zwerfvuil uit de natuur halen en 10.000 bomen planten…’
‘Oude wonden kunnen absoluut genezen’
‘Ik wil dit boek opdragen aan al diegenen die niet kunnen of willen spreken over hun gruwelijke ervaringen omtrent misbruik, pesterijen, of welk trauma dan ook,’ schrijft auteur Iris van Zomeren in haar autobiografische levensverhaal Van waanzin naar Wijsheid dat vorig jaar juli uitkwam bij uitgeverij Elikser…
Anika heeft een dwangstoornis
Als Anika (39) op haar achttiende door mentale problemen in een kliniek belandt, zoekt ze naar andere manieren om met haar emoties om te gaan. Al snel vindt ze die in een focus op haar slaapkamerdeur, wat uiteindelijk leidt tot een dwangstoornis. ‘Vroeger was ik echt een slaaf van mijn eigen gedachten…’
‘Als je maar genoeg last hebt, ga je rare sprongen maken’
Van cliënt naar hulpverlener, die bijzondere stap maakte Joy Bergsma. Ze werkt nu als psychomotorisch therapeut in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nadat ze zelf jarenlang in behandeling was voor haar depressie en een persoonlijkheidsstoornis…
‘Ik streef naar een leven waarin ik er echt mag zijn’
Ze noemt zichzelf De Rijmende Borderliner, heeft inmiddels een gedichtenbundel uitgebracht en staat op de wachtlijst voor een klinische behandeling. Maak kennis met lotgenote Kelly Stam die open en eerlijk vertelt over haar leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis…
‘Stoppen met antidepressiva? Ik moet er niet aan denken’
Anika Rooke (39) kampt al sinds de puberteit met depressies en slikt sinds haar achttiende antidepressiva. Stoppen? Ze moet er niet meer aan denken…
Anika wil zichzelf nooit meer snijden
In deze wekelijkse rubriek van RTL Nieuws vertellen mensen over iets dat zij ‘nooit meer’ willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: al op jonge leeftijd had Anika Rooke (39) last van hevige driftbuien waarbij ze zichzelf pijn deed. Later ging ze zichzelf ook snijden met een mes, tot ze vijf jaar geleden een keerpunt bereikte.
Anika (39) kreeg op haar achttiende de diagnose borderline
Ze had last van hevige stemmingswisselingen, woedeaanvallen en depressies. Nadat ze haar middelbareschooldiploma haalde werd Anika voor dertien maanden opgenomen in een kliniek. In totaal heeft ze zestien jaar in therapie gezeten…
‘Hij deed wat zijn hart hem ingaf: luisteren’
‘Met het leven dat ik nu leid ben ik blij. En dat heb ik deels te danken aan mijn leraar Duits, meneer Maas. Op mijn achttiende kreeg ik de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis. Na een opname van dertien maanden…
Gevalletje borderline
‘Ik miste een stem van binnenuit,’ vertelt schrijfster Kathelijn Hulshof over haar net verschenen boek Gevalletje borderline, waarin ze haar eigen ervaringen afwisselt met wetenschappelijke en medische informatie…
‘Venta Veluwe is onze bestemming’
Dromen kunnen wel degelijk werkelijkheid worden. Isolde en Peter zijn daar het levende bewijs van. Eind vorig jaar openden ze Venta Veluwe, een logement voor vrouwen met een psychische kwetsbaarheid die even wegmoeten…
GGZ Totaal interview: Wat slik jij?
Anika Rooke (38) is getrouwd met René en woont in Lelystad. Op haar 18e kreeg ze de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis en werd ze 13 maanden opgenomen in een kliniek.
De Pillencast: over borderline, zelfbeschadiging en meer…
Onlangs was ik in De Meern voor de opnames van een podcast, genaamd: ‘Pillencast’. Rob Schaap, die zelf een bipolaire stoornis heeft, praat elke week met een gast die eveneens ‘gezegend’ is met een of meerdere psychische stoornissen…
Op de radio bij Omroep Flevoland
En dan word je opeens uit je bed gebeld door een journaliste van Omroep Flevoland en ben je een paar uur later live in de uitzending om te praten over mentale gezondheid en taboes…
Niet zichzelf zonder medicijnen: ‘Ik word 100 met antidepressiva’
Als je ziek bent, gebruik je meestal zonder schaamte medicijnen – dat vindt immers niemand gek. Maar wie geestelijk iets mankeert en medicijnen nodig heeft om zich beter te voelen, is daar vaak minder open over…
Naomi Boekwijt: ‘Ik voel liever pijn dan dat ik niks voel’
‘Extreem persoonlijk’ noemt schrijfster Naomi Rebekka Boekwijt haar nieuwste roman Bloedblaren die op 1 oktober bij Uitgeverij Atlas Contact is verschenen. Het is een fictief verhaal dat gebaseerd is…
Op pad met een ambassadeur
“Hey, borderliners, dat zijn allemaal manipulatieve monsters. Daar moet je ver bij uit de buurt blijven. En mensen met een depressie? Die moet je gewoon een schop onder hun hol geven. En dan heb je nog malloten die zichzelf beschadigen…”
Dé borderliner bestaat niet
Sinds 2008 is de maand mei uitgeroepen tot Borderline Personality Disorder Awareness Month. Het platform COMMEN. heeft daar ook aandacht aan besteed in de vorm van een groot artikel. Vincie van Kerkhof sprak met een deskundige en verschillende mensen…
Over borderline, zelfbeschadiging en hulpverlening
Anika Rooke is ervaringsdeskundige op het gebied van zowel borderline als zelfbeschadiging en deelt haar verhaal via lezingen en haar website. Ze werkt momenteel aan haar autobiografie en wil hiermee het stigma…
Mini-interview schrijfster Engelina Fenn
Schrijfster Engelina Fenn debuteerde begin november met haar boek ‘Ontsnapt aan de dood’ en is nu Nederland aan het veroveren. Zaterdag 24 november komt zij naar Lelystad toe. Ik legde haar vijf vragen voor…
Anika in de FlevoPost: ‘Ik wil het taboe wegnemen’
Borderline. Je hoort er wel eens wat over, maar wat houdt het nou precies in? En hoe is het om er mee te moeten leven? Ervaringsdeskundige en schrijfster Anika van Hall – Rooke (36) uit Lelystad vertelt hier alles over tijdens haar lezing in de Hanzeborg…
Karlijn Smits: ‘De mooiste baan die bestaat’
Zo’n vier jaar staat Karlijn Smits (41) nu als landelijk coördinator van Stichting Borderline aan het roer, een functie die haar op het lijf geschreven is. Hoewel ze de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis pas op haar 34e kreeg…
ZEBRA Voorlichting wil af van stigma
Eén van de kenmerken van een borderline persoonlijkheidsstoornis is zelfbeschadiging. Net als borderline is dit een onderwerp vol stigma’s en vooroordelen. Uit onwetendheid of onbegrip worden de raarste dingen geroepen…
Viktor Staudt: ‘Ik bied realistische hoop’
‘Als ik terugkijk, hebben uiteindelijk mijn wanhoop en eenzaamheid mij tot de suïcidepoging gebracht. Ik had, juist vanwege mijn angst- en paniekaanvallen, moeite om contact te leggen. Daardoor raakte ik geïsoleerd met mijn problemen…’
Drieluik over borderline: Dochter, vader en behandelaar
Een kind krijgen, is dat niet een van de meest wonderlijke gebeurtenissen in een mensenleven? Maar een gebruiksaanwijzing zit er niet bij. Zou het helpen, wat handgrepen voor een uitgebalanceerde jeugd? Zo eentje die iedere…
Boomhut in Lelystad
Flevolands eerste boomhut, waarin je van alle gemakken voorzien kunt overnachten, hangt op de Lelystadse camping De Houtrib. Gesitueerd tussen de bomen en omringd door groen is dit idyllische appartement een klein paradijsje…
Mijn Geheim columns
‘Mijn vrijwillige opname in de kliniek heeft mijn leven gered’, zegt Anika Rooke. Ze heeft borderline en schrijft hierover columns in het landelijke tijdschrift Mijn Geheim. Gisteren verscheen de eerste aflevering van haar hand…
10 Jaar bij de FlevoPost (JoJo)
De tijd lijkt voorbij te zijn geschoten. Ik kan zelf amper geloven dat het alweer tien jaar geleden is dat ik voor het eerst bij de FlevoPost binnenstapte. Zenuwachtig, verlegen en stil, was ik, maar vol verwachting…
‘Onze dochter had aids’
‘Ik was geestelijk verlamd en wekenlang verdoofd.’ Zo omschrijft Isa Roijmans haar gemoedstoestand na het overlijden van haar dochter Rian in 1995 aan de gevolgen van aids. Samen met haar gezin maakt ze een…
Snijden is lijden
In Nederland leven veel mensen die zichzelf opzettelijk verwonden. De meeste van hen houden dit geheim. Bang voor de omgeving. Bang voor de reacties en de veelbetekende blikken…