Sinds 2008 is de maand mei uitgeroepen tot Borderline Personality Disorder Awareness Month. Het platform COMMEN. heeft daar ook aandacht aan besteed in de vorm van een groot artikel. Vincie van Kerkhof sprak met een deskundige en verschillende mensen die borderline hebben, waaronder ik, en maakte de balans op: Dé borderliner bestaat niet; vier uiteenlopende ervaringsverhalen over BPS.

Ik had tot voor kort nog nooit van COMMEN. gehoord. Door een oproepje op Roept U Maar (RuM) veranderde dat en wat ik las op hun website sprak me bijzonder aan: “Op COMMEN. lees je over mentale gezondheid, maar dan anders. Alle verhalen zijn geschreven door mensen die weten waar ze over schrijven, voor mensen die weten waar ze over lezen. Rauw, persoonlijk en eerlijk: daar staan we voor.”

Ik hoefde dan ook niet lang na te denken om mijn medewerking te verlenen aan een uitgebreid artikel waarin naast algemene (maar interessante) informatie over de borderline persoonlijkheidsstoornis ook mensen met de stoornis zelf aan het woord kwamen.

Naast Jody*, Babette en Elise* mocht ook ik mijn persoonlijke verhaal vertellen, van de diagnose op mijn 18e, mijn opname in een kliniek en de vele jaren in therapie. Maar ook over hoe ik van mijn stoornis mijn kracht heb gemaakt, lezingen geef en bezig ben met het schrijven van mijn autobiografie. Naast mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Borderline ben ik sinds vorig jaar ook ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma geworden, omdat ik taboes wil doorbreken en een realistisch beeld wil geven van hoe het in werkelijkheid is om een persoonlijkheidsstoornis te hebben.

Anika: “Mensen snakken naar een eerlijk verhaal. Na een lezing zeggen mensen: ‘Ik heb eindelijk een beeld van wat borderline echt inhoudt.’ Mensen denken door bijvoorbeeld Goede Tijden Slechte Tijden dat mensen met borderline schreeuwende, agressieve, manipulatieve monsters zijn, waar je ver van uit de buurt moet blijven. Het ligt veel genuanceerder!”

Nieuwsgierig geworden? Lees dan het hele interview op COMMEN.