Overnachten in een boomhut

‘Een unieke beleving op hoogte’

Ik open mijn ogen. De regen tikt op het dak. Het vertrek deint zachtjes heen en weer door de harde wind. De bladeren van de bomen ritselen en ik hoor tientallen vogels fluitend de ochtend verwelkomen.

rabobank-voorkant‘De Bome’ is een nieuwe vorm van kamperen. De boomhut, die op drie tot vier meter hoogte hangt, is gemaakt van duurzame producten en met veel oog voor de natuur. Een overnachting is een ervaring om nooit te vergeten.

Flevolands eerste boomhut, waarin je van alle gemakken voorzien kunt overnachten, hangt op de Lelystadse camping De Houtrib. Gesitueerd tussen de bomen en omringd door groen is dit idyllische appartement een klein paradijsje. De boomhut is een geheel Flevolands product. De architect komt uit Almere, het duurzame hout uit Lelystad en het composiet, waarvan de ronde achterkant is gemaakt, komt van Urk. Composiet is een licht en sterk materiaal waarmee complexe vormen zijn te realiseren. Het geeft de boomhut een futuristische look. Lelystedelingen Piet en Marije Roskam zorgen ervoor dat ‘De Bome’ in de markt wordt gezet. Dat lukt goed. Sinds de lancering van het concept stromen de aanvragen vanuit het hele land binnen.

Luxe kamperen

rabobank-artikel1_350x427Via de vaste trap kom je op een sfeervol balkon met een zitje. In de ‘suite’ staat een tweepersoonsbed. Met een radio, een Nespresso apparaat, boeken en spelletjes is het aangenaam vertoeven in de hut. Het muskietennet is natuurlijk onmisbaar. ‘De Bome’ is geheel geïsoleerd en afsluitbaar. Door de glazen voorkant kun je, vanaf het bed, prachtig naar buiten kijken. Het echtpaar Roskam speelt prima in op de groeiende vraag naar ‘glamping’, een luxe vorm van kamperen. Of zoals Annette en Peter uit Amsterdam in het gastenboek hebben geschreven: ‘Dichtbij de natuur, maar met alle warmte en comfort van thuis.’ Albert en Willie uit Nijverdal schrijven: ‘Het is echt kamperen op niveau, letterlijk en figuurlijk.’

Korting via Natuurmonumenten

Piet Roskam (36), een van de bedenkers van het concept, is erg blij met de plek waar de boomhut nu hangt. ‘Camping De Houtrib heeft de mooiste en oudste bomen van Lelystad. De eik die het uiteindelijk is geworden, staat prachtig in de zon, is recht en heeft een dikke stam van zo’n 50 centimeter.’ En inderdaad, de hoge eik is een prachtige boom. Bob en Sandra uit Rotterdam zijn onder de indruk: ‘De ferme boomstam houdt ons allen in de lucht en de algehele constructie is bewonderingswaardig uitgevoerd.’

Deze nieuwe overnachtingsvorm krijgt onder meer aandacht in het magazine van Natuurmonumenten. Eén van de vele aanbiedingen is een kortingsvoucher voor de Lelystadse boomhut. Achthonderdduizend leden ontvangen het blad.

Lef en durf

rabobank-artikel2_350x432Tijdens de officiële opening eind september benadrukt Lelystadse wethouder Jop Fackeldey hoe goed de boomhut in Flevoland past. ‘Met lef en durf kun je ergens komen, maar daar is wel doorzettingsvermogen voor nodig. Dat hebben deze ondernemers.’

Grootse plannen

Ik ben benieuwd hoeveel boomhutten er de komende jaren in Nederland bij zullen komen. Aan het enthousiasme van Piet en Marije zal het niet liggen. Ze hebben grootse plannen met het concept. Inmiddels zijn er al gesprekken gaande over uitbreiding van ‘De Bome’. Er is een aantal uitvoeringsvarianten bedacht waardoor de accommodatie ook op andere bijzondere plekken in gebruik kan worden genomen, zoals aan een strand of boven het water. ‘Mensen zoeken tegenwoordig iets speciaals. Wij hebben dat te bieden’, benadrukt Roskam.

Een bijzondere ervaring

Na mijn heerlijke nacht in ‘De Bome’ volgt er nog een verrassing. Aan de zijkant van de boomhut komt via een katrol de ontbijtmand omhoog. Ik eet de warme broodjes op het riante terras, terwijl ik tussen de bladeren door over het grasveld kijk. De bladeren ritselen zachtjes in de wind. Wat een bijzondere ervaring!

Idee

‘Twee jaar geleden, tijdens een vakantie in Frankrijk, zagen mijn vrouw en ik in het bos veel boomhutten hangen. Dat vormde de basis voor een nieuw idee’, vertelt Piet Roskam. ‘We kwamen in contact met Jan en Rienk die een eigen bedrijf (Kuperus & Gardenier) hebben. Zij zijn gespecialiseerd in restauratie- en authentiek timmerwerk. Het klikte en toen de boomhut ook technisch haalbaar bleek te zijn, besloten we samen verder te gaan. Anderhalf jaar later is het eerste prototype een feit.’

Op boomhutovernachtingen.nl kunt u voor het komende campingseizoen één of meerdere overnachtingen boeken in ‘De Bome’.

De reportage over de boomhut in Lelystad is gepubliceerd in het wintermagazine ‘Dichterbij’ van Rabobank Flevoland in 2012.