Na een zwaar auto-ongeluk acht maanden in coma raken en vervolgens zwaar gehandicapt ontwaken. Deze verschrikkelijke nachtmerrie overkwam Lotte van der Kort (24) uit Zeewolde zes jaar geleden. Door een ernstige hersenbeschadiging kan ze niet meer praten en nauwelijks bewegen.

Begin 2013 kwam ik via Facebook op de pagina Stichting Lotte’s Leven terecht en was meteen onder de indruk van Lotte’s vechtlust. De wil om weer te kunnen praten en te kunnen bewegen, raakte me diep en ik wilde graag helpen. In het tijdschrift Intens was daarom in april een groot interview te lezen waarin Lotte’s beste vriendin Antel vertelt over hun vriendschap en het verschrikkelijke auto-ongeluk dat alles in een klap veranderde.

Mijn ontmoeting met Lotte was bijzonder. Een prachtige meid, die gekluisterd is aan een rolstoel en alle zelfstandigheid verloren heeft. Toch blijft ze positief en hopen op een betere toekomst. Wakker worden uit een maandenlange coma en dan niks meer kunnen, moet verschrikkelijk zijn.

Ik ben Lotte in het nieuws en via Facebook blijven volgen. In dit blog zal ik regelmatig updates plaatsen.

UPDATE 1:
Tweede Kerstdag 2013 is een bijzonder moment. Er blijkt op die dag de benodigde 150.000 euro te zijn ingezameld door talloze donaties, prachtige initiatieven en hartverwarmende acties! Een droom die in vervulling gaat, want nu kan Lotte op reis en de experimentele behandelingen volgen, die de zorgverzekeraar in Nederland niet vergoedt.

Op maandag 14 april 2014 is Lotte daadwerkelijk naar Amerika vertrokken. De komende maanden zal ze zuurstof- en stamceltherapie ondergaan. Voor Hart van Nederland houdt ze wekelijks een blog bij.

UPDATE 2:
Begin juli is Lotte met haar familie teruggekomen na intensieve behandelingen in het buitenland. Hoewel ze wel degelijk vooruitgang op diverse gebieden geboekt heeft, is haar grootste wens om weer te kunnen praten helaas niet uitgekomen. Toch blijft ze sterk en schrijft in haar blog:

‘Ik hoef geen medelijden, van niemand niet, maar als je 23 jaar bent, zoals ik, verwacht je toch hele andere dingen te doen. Ik was een ondernemende, maar volgens mijn moeder verstandige meid, die af en toe eens lekker uit haar bol ging, maar zich ook heel goed bewust was dat om verder te komen je hard moet werken. Dat, of je moet mazzel hebben, je niets kado krijgt in het leven.

De droom die ik had, actrice te worden en daarmee dus ook bekend, of beroemd, hoe je het ook zeggen wilt, is tot op heden maar voor de helft uitgekomen. Beroemd en bekend ben ik wel geworden, al had ik dat toch echt liever op een andere manier gedaan. Maar blijkbaar had het leven voor mij iets anders in petto. Nee ik ga niet bij de pakken neer zitten, ik ga verder met proberen verder te komen in het leven, als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.’

UPDATE 3:
Aanstaande zondag, 21 december 2014, zendt SBS6 een special uit over Lotte van der Kort. Precies vijf jaar geleden kreeg zij een ernstig auto-ongeluk. Hart van Nederland volgde Lotte de afgelopen jaren en maakte daar een aangrijpende documentaire van. Over hoop, kracht en een hele hechte familieband. Allemaal kijken vanaf 22:50 uur dus!

UPDATE 4:
Op 26 december 2014, Tweede Kerstdag, heeft Lotte zelf een berichtje op Facebook geplaatst via (Stichting) Lotte’s Leven:

‘Vandaag 5 jaar geleden. Pfoe, 5 jaar geleden. Uit gegaan met mijn ex-vriend & vrienden, in het ‘verre’ Wijchen! Vast wel leuk gehad!! De terugweg ‪#‎BOEMKLAPVOORBIJ… Zo snel kan het blijkbaar inene gaan. Jammer maar helaas, alhoewel ik nu doe alsof het een makkelijke keus was!! Nee hoor, ik heb er geen spijt van. Ik was verliefd, met nadruk op; WAS! Ze zeggen: ‘Time flies when your having fun.’ Nou, laat dit het tegendeel bewijzen.

5 jaar geleden was het allemaal nog gesneden koek! Mijn leven is nu totaal geruïneerd!! Als het daarbij gebleven was… Maar vanaf 2e kerstdag 2009 zijn ook de levens van mijn broers, zuster & mijn ouders + aanhangsels geruïneerd. Ik zal mijn leven lang last blijven houden van mijn letselschade.

Als iemand mij 5 jaar geleden zou hebben gevraagd: Waar/hoe ik mezelf zou zien over 5 jaar? Dan zou ik waarschijnlijk zo geantwoord hebben: ‘Dat ik ‘hopelijk’ op vroege leeftijd ontdekt zou zijn. Als DE 2e Carice van Houten.’ Want ze is & blijft ‪#‎SOWIESO mijn ‘grote’ voorbeeld!! En ook al weet ik heus wel dat ik die droom kan laten varen… vind ook ik dat je je dromen moet behouden!’

UPDATE 5:
Op 6 augustus 2015 schrijft Omroep Flevoland het volgende:

‘Het gaat goed met de 24-jarige Lotte van der Kort uit Zeewolde. In 2009 raakte Lotte betrokken bij een ernstig auto-ongeluk: ze lag daardoor in coma en haar hersenen raakten zwaar beschadigd. In het dorp werden acties op touw gezet om Lotte een zuurstofbehandeling te geven in Amerika.

Vorig jaar was het zo ver: ze kreeg een behandeling in Amerika en Mexico. Een jaar later gaat het goed met de Zeewoldense. Volgens de vader van Lotte, Rob van der Kort, is Lotte minder stijf dan voorheen en kan ze beter haar hand bewegen. Ze kan zelfs van achter de computer berichten sturen.

Hoe het over een jaar gaat, durft Rob van der Kort niet te zeggen. De hoop blijft dat de stijgende lijn door blijft zetten.’

UPDATE 6:
Het bestuur van Lotte’s Leven laat weten:

‘Lotte is donderdag 3 september 2015 vertrokken naar Amerika samen met haar moeder en broer Lennert voor een tweede keer zuurstofbehandelingen voor de duur van 2 maanden. Haar vader zal er de eerste en laatste twee weken bij zijn ter ondersteuning.

Er is gekozen om dit niet eerder bekend te maken vanwege alle stress en spanningen die dit met zich mee brengt voor Lotte, haar moeder en broer.

Lotte probeert vanuit Amerika ons op de hoogte te houden van alle vorderingen door het schrijven van blogs.

Dit zal overigens de laatste behandeling zijn, welke geregeld wordt vanuit het bestuur. Na deze tweede behandeling zal de stichting worden opgeheven. Hierbij willen we jullie nogmaals bedanken voor alle inzet en donaties!’

UPDATE 7:
In september en oktober 2015 ondergaat Lotte voor de tweede keer meerdere zuurstofbehandelingen in Amerika. Ze houdt wederom voor Hart van Nederland een blog bij.

UPDATE 8:
Op 3 november 2015 verschijnt de laatste blog van Lotte over al haar belevenissen en de zuurstofbehandelingen in Amerika, waar ze met haar moeder en broer Lennert verblijft. Ook haar vader is van de partij.

Een stukje uit haar laatste blog:

‘Het is vandaag 31 oktober 2015. Gisteren heb ik de laatste tankbeurt gehad en waarom nou precies, maar ik was zo zenuwachtig!! Misschien ook omdat meteen na deze laatste sessie het eindgesprek was met Dr. Harch. Na dit eindgesprek zou er dan ook een filmpje gemaakt worden om te kijken wat er verbeterd is. Dat is toen ik begon inderdaad ook gemaakt. Misschien was dat nog wel het engst, dat men verwachtingen zou hebben, verwachtingen waar ik misschien niet aan kan voldoen. Dus met andere woorden, het kon wel eens zijn dat ik mensen teleur ga stellen.

Lennert had begin van de week al gevraagd dingen te doen, zoals mijn rechterbeen optillen bijvoorbeeld!! Nou, volgens Lennert heb ik tijdens het filmen behoorlijk ondermaats gepresteerd. Hij bedoelde dat als grapje, maar het voelde toch een beetje aan als mislukken.

Eerlijk gezegd had ik het ook wel een beetje gehad. Dr. Hansiepansie stond me te filmen en toen Dr. Harch even niet keek maakte ik een wipneus van mijn neus. Ik vond dat wel lachen, mijn moeder zag het ook en keek me ook aan, zo van: ‘Lotte, dat kun je niet maken!’ Nou, toch gedaan! Staat op film, kan niet meer gewist worden!’

Meer weten of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Lotte? Check haar Facebookpagina.

Lees hier het hele verhaal over Lotte die een zwaar auto-ongeluk overleefde. Vriendin Antel blikt terug.

NIEUW! Sinds eind december 2019 schrijft de moeder van Lotte, Susan van der Kort, blogs over het ongeluk van haar dochter en alles waar de familie de afgelopen jaren doorheen is gegaan. Het blog heet: Ons Leven.

(2014-2020)