Ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs 2016 aan de Britse auteur A.S. Byatt organiseerde de Stichting Praemium Erasmianum in september de schrijfwedstrijd ‘ZesZinnenZelfportret’. Deze was geïnspireerd op Ernest Hemingway’s Six Word Story. Six Word Story, omdat het kortste verhaal dat ooit geschreven is uit zes woorden bestond: “For sale: baby shoes, never worn.” De stichting vroeg schrijvers om in zes zinnen en in totaal maximaal 60 woorden een autobiografie te schrijven. Dat leek me een leuke uitdaging en dus deed ik mee!

Een paar dagen terug volgde de bekendmaking van de drie winnaars. Helaas, ik zat er niet bij. Toch wil ik mijn mini-autobiografie graag delen, omdat deze heel dicht bij me staat en in een notendop vertelt van hoe ver ik kom. Dus bij deze:

Ooit was ik achttien en stond ik huilend met mijn koffer voor de deur van een kliniek. Zwaar depressief, met kapotte armen en de wanhoop nabij. Ik mocht blijven, maar dan moest ik wel voor het leven kiezen. Dat deed ik. Stapje voor stapje leerde ik in therapie van mezelf te houden. Nu, zestien jaar later, wil ik anderen inspireren.

Als ik ooit mijn boek af heb en een uitgever kan vinden, hoop ik als ervaringsdeskundige anderen te kunnen helpen en mijn boek als uitgangspunt te nemen. Het lijkt me geweldig om lezingen over borderline te kunnen geven op middelbare scholen of bij de GGZ. Deze droom is nu nog heel ver weg, maar ik ga er voor! Dus wie weet…