Naast het schrijven van mijn manuscript blijf ik ook het ene na het andere boek verslinden en inspiratie opdoen. Opvallend genoeg zitten er veel boeken van Nederlandse bodem bij, waarvan sommigen zeker wat extra aandacht zouden mogen krijgen. Zo las ik de ijzersterke thriller ‘Meesterdeal’ van Marlen Beek – Visser die door de spannende verhaallijn en de vele plotwendingen een echte pageturner is. Als hoofdpersoon Bo van Lierop ontdekt dat haar dochter Eva van zestien een verhouding met een getrouwde docent heeft, drijft het langzaam maar zeker het hele gezin uit elkaar. Het feit dat Bo en haar echtgenoot ook nog eens een groot geheim met zich meedragen, maakt de zaak er niet gemakkelijker op, om over het vriendje van Eva en zijn problematische achtergrond nog maar te zwijgen. ‘Meesterdeal’ zou een plekje in elke boekenkast moeten hebben.

Van Geertje Paaij heb ik inmiddels ook ‘Volg de blauwe lijn, voetstappen van de liefde’ gelezen die als voorloper van ‘Het niemandsland van een moeder’ kan worden beschouwd en in eigen beheer is uitgegeven. Geertje vertelt daarin openhartig over haar worsteling met de grenzen van ouderliefde als haar beide dochters psychische klachten ontwikkelen, maar geen enkele instantie daadkrachtig optreedt. Een zeer heftig waargebeurd verhaal, met veel vaart geschreven en het geeft voldoende stof tot nadenken, ook over de hulpverlening. Tijdens het lezen van beide boeken heb ik via Facebook fijne chatgesprekken met Geertje gehad. Ontzettend leuk dat sommige schrijfsters zo benaderbaar zijn en hun ervaringen over het schrijven van een boek met anderen willen delen.

Een andere kennis, Desiree Janssen, heeft eerder dit jaar haar autobiografische roman ‘Vrij onder de sluier’ gepresenteerd tijdens een heuse boekpresentatie in Voorburg. Ik heb haar eerder ontmoet bij de schrijfworkshops van Maria Genova (o.a. ‘Het Duivelskind’ en ‘Als afscheid pijn doet’) en was toen al onder de indruk van haar schrijfsels over de belevenissen van een westerse vrouw in het streng islamitische Saoedi-Arabië. Door onverwachte weersomstandigheden kon ik helaas op het allerlaatste moment niet bij haar boekpresentatie aanwezig zijn, maar inmiddels heb ik een gesigneerd exemplaar opgestuurd gekregen en stromen de positieve recensies op internet binnen. Kortom, ik ben razend nieuwsgierig.

De liefde van je leven ontmoeten en dan ontdekken dat alles gelogen was. Het overkwam mijn vriendin Selma van Dijk en zij schreef er een indringend boek over, getiteld: ‘Als de waarheid een leugen wordt’. Liefde en wantrouwen wisselen elkaar af en als lezer wordt je helemaal in het verhaal gezogen. Dat Selma niet de enige is die slachtoffer is geworden van datingfraude, blijkt uit de vele reacties die ze krijgt naar aanleiding van haar boek. Het tijdschrift Mijn Geheim komt midden augustus met een uitgebreide reportage. En Selma? Die strijdt dapper verder en gaat in het najaar met het vervolg van haar debuut aan de slag.

Naast ‘Vrij onder de sluier’ gaat ook ‘Bijten op een houtje’ van Co Eppink binnenkort mee op vakantie naar Lesbos. Drie jaar in de schuldsanering, wat doet dat met een mens? Hoe reageert de buitenwereld? En hoe kom je er uit? Co geeft daar op eigenzinnige wijze antwoord op en is niet te beroerd om daarbij zijn eigen tekortkomingen onder ogen te zien. Inmiddels is hij schuldenvrij en geeft hij af en toe lezingen over zijn tijd in de schuldsanering. Een heftig onderwerp waar nog niet veel autobiografische boeken over geschreven zijn en daardoor – wat mij betreft – dus uitermate interessant.

Zoveel boeken, zoveel schrijvers. Ik hoop dat ik over een paar jaar ook aan de lijst toegevoegd kan worden en mijn boek over het leven met borderline, depressie en zelfbeschadiging het levenslicht ziet. Om daar te komen, staat de komende tijd in het kader van schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Maar ik ben ervan overtuigd: mijn tijd komt nog!