Nog studerend aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, maar al wel een roman op je naam hebben staan! Anne-Fleur van der Heiden (1987) flikte het gewoon. Begin dit jaar kwam haar boek ‘Klaproos’ uit bij Nieuw Amsterdam doordat een leraar de bewuste uitgeverij tipte. Inmiddels stromen de positieve recensies binnen en is ‘Klaproos’ één van de twaalf genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2018 die in september zal worden uitgereikt. Met al een imposante cv op het gebied van poëzie kan het niet anders dan dat we nog heel veel van Anne-Fleur gaan horen.

Ik was dan ook heel erg benieuwd naar deze debuutroman. Was dit echt zo’n goed boek? Ja, kan ik inmiddels volmondig beamen. Alle lof voor deze schrijfster en daarom wil ik ‘Klaproos’ graag nog even extra in de spotlights zetten. Dit is mijn recensie:

Hoofdpersoon Noor heeft na een lange periode het contact met haar aan drugs- en drankverslaafde moeder Jossie en stiefvader Las weer nieuw leven ingeblazen. Las heeft namelijk uitgezaaide kanker en zal over een niet al te lange tijd komen te overlijden. Op haar 26e verjaardag ziet Noor haar moeder en stiefvader weer voor het eerst en daarmee komt ook een heel groot deel van haar heftige, onverwerkte jeugd keihard omhoog zetten. Stiefopa en oma hebben uit alle macht geprobeerd hun kleinkind zo goed mogelijk op te voeden, maar hadden zo ook hun eigen tekortkomingen.

In een reeks korte, rauwe en rake hoofdstukken vertelt Van der Heiden vanuit kinderperspectief over de haat-liefde verhouding tussen moeder en dochter, een onvoorspelbare jeugd en hoe de verslaving van beide ouders de hoofdpersoon gevormd hebben.

Door middel van mooie en treffende beschrijvingen en een vleugje humor neemt de jonge, getalenteerde schrijfster de lezer mee in haar bijzondere wereld. Hoe schrijnend de vele beschreven gebeurtenissen ook zijn, altijd is er dat beetje empathie en loyaliteit richting haar ouders. Deze is ontroerend en hartverscheurend tegelijk. De hoofdpersoon probeert in het hier en nu uit alle macht het hoofd boven water te houden, maar wordt telkens weer genadeloos teruggeworpen op haar verleden. De neiging om met alcohol en verschillende vriendjes de pijn te verzachten hangt steeds als het zwaard van Damocles boven haar hoofd.

Klaproos is de debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden en daarmee geeft ze meteen haar visitekaartje af. Ze heeft haar eigen ervaringen verwerkt tot een prachtig en integer relaas dat ik graag gelezen heb.