Mensen raken met mijn verhaal, hoop bieden en vooroordelen op psychische aandoeningen verkleinen; dat is wat ik wil bereiken met mijn lezingen over mijn leven met borderline, depressie en zelfbeschadiging. Nadat ik vorig jaar zomer op de minibeurs van Lifestyle Centrum GoodBodyBalans voor het eerst mijn verhaal deed, ben ik inmiddels de samenwerking aangegaan met Stichting Welzijn Lelystad. En wat was het – ondanks de zenuwen vooraf – weer fijn om afgelopen donderdagmiddag een groep mensen te mogen toespreken die speciaal voor mijn lezing waren gekomen. En nog mooier was het om de ontroerende reacties van mijn toehoorders te mogen ontvangen.

Met mijn lezingen geef ik anderen een kijkje in mijn leven en hoe ik ondanks een aantal heftige diagnoses na zestien jaar keihard werken in therapie weer de weg naar boven vond. Ik vertel over de vele ups en downs, mijn doorzettingsvermogen en de weg naar beterschap. Maar ook over welke factoren ervoor gezorgd hebben dat ik nu – anno 2018 – durf te zeggen dat ik oprecht gelukkig ben, en geloof me, dat is heel lang anders geweest. Bovendien is het fijn om te merken dat ik me blijf ontwikkelen, nog steeds groei en elke week weer een stukje sterker word.

Natuurlijk had ik last van zenuwen voor deze lezing, maar voor iemand die vroeger nachtenlang niet sliep van de spanning als er een spreekbeurt op school gehouden moest worden en alles perfect wilde doen, zat ik er nu voor mijn gevoel erg kalm en redelijk ontspannen bij. Ik vertelde in rust mijn verhaal, las een aantal boekpassages voor en improviseerde zelfs hier en daar. Wauw, wat was ik trots op mezelf! Na afloop gaven veel mensen aan dat ik een bijzonder verhaal te vertellen heb.

Ook waren zij erg onder de indruk van mijn boekpassages en dat vond ik fijn om te horen, want ik ben zo lang zoekende geweest naar mijn identiteit. Wie was ik echt? Waar stond ik voor? Vaak liet ik me door anderen leiden in de hoop iets te vinden dat me weer verder op weg kon helpen. Vaak kwam ik bedrogen uit, maar toch bleef ik koortsachtig zoeken. Pas sinds kort ben ik hiermee gestopt en durf ik steeds meer op mijn gevoel te vertrouwen en uit te komen voor wat ik echt wil en vind. Dat geldt ook voor mijn schrijven. En natuurlijk is het dan heel gaaf om te horen dat mensen mijn eigen stijl zo mooi, oprecht en passend vinden en mijn toekomstige boek zeker gaan aanschaffen als het eenmaal uit is.

Op mijn Facebookpagina had ik het al genoemd, maar in het najaar zal ik, in samenwerking met Stichting Welzijn Lelystad, wederom een lezing geven. Deze zal dan voor iedereen toegankelijk zijn. De exacte datum volgt nog, dus houdt mijn website zeker in de gaten! Wie weet zien we elkaar later dit jaar…