De liefde van je leven ontmoeten en vervolgens erachter komen dat niets is wat het lijkt. Dat overkwam Selma van Dijk (62) en ze schreef er in 2016 een indringend boek over, getiteld: ‘Als de waarheid een leugen wordt.’ Onder de vele lezers bevond zich ook journalist Robert Vinkenborg en hij was erg onder de indruk van haar verhaal. Ze kwamen in contact met elkaar en Selma vertelde Robert dat ze nog honderden brieven van haar ex Matthew had liggen. Ze speelde met de gedachte om een vervolg op ‘Als de waarheid een leugen wordt’ te schrijven, maar worstelde met haar emoties en zag op tegen het doorlezen van al het briefmateriaal. Vinkenborg, die eerder al het spraakmakende boek ‘De jacht op mijn verkrachter’ met Sylvia Veld schreef, kreeg inzage in de brieven en stelde voor om samen het verhaal te herschrijven. Selma ging akkoord en samen werkten ze ruim anderhalf jaar aan een nieuwe versie van het oorspronkelijke verhaal, nu verteld vanuit het perspectief van het slachtoffer én de dader. Een vrij uniek concept dus. Sinds begin augustus 2020 is ‘De Liefdesspion’ in elke boekhandel en via Bol.com verkrijgbaar. Een leuk detail is dat de eerste druk al overal uitverkocht is.

‘De Liefdesspion’ vertelt het verhaal van Selma. Ze is een vrouw van middelbare leeftijd, heeft nauw contact met haar twee volwassen dochters en werkt met plezier in de zorg. Op relatiegebied lijkt ze minder geluk te hebben. Ze verliest een aantal partners en is vervolgens lange tijd alleen. Op een dag is ze er helemaal klaar mee. Ze verlangt naar een maatje en besluit een berichtje op een datingsite te plaatsen. Zo komt psycholoog Matthew in haar leven. Matthew is leuk, zelfverzekerd, charmant en na een eerste ontmoeting is het dik aan. Selma heeft de liefde van haar leven gevonden en zit op een roze wolk. Ze willen samen oud worden. Als Matthew haar vervolgens ten huwelijk vraagt, kan ze haar geluk niet op. Dit is ware liefde. Toch?

Maar wat moet ze met dat onbehaaglijke gevoel dat ze ergens diep vanbinnen voelt? Ze besluit het in eerste instantie te negeren totdat de vreemde voorvallen met Matthew zich blijven opstapelen. Ook Selma’s dochters uiten hun twijfels. Selma gaat op onderzoek uit en komt tot een schokkende ontdekking. Matthew is in niets de man die hij beweert te zijn. Gevoel en verstand wisselen elkaar af om de absolute waarheid naar boven te krijgen en deze narcistische psychopaat voorgoed te stoppen.

‘De Liefdesspion’ is een aangrijpend boek dat je vanaf de eerste bladzijde beetpakt en pas weer loslaat als je het uit hebt. Selma staat centraal, inclusief haar gevoelens en gedachten, maar ook Matthew komt uitgebreid aan bod doormiddel van brieffragmenten. Juist dit dubbele perspectief geeft het verhaal extra verdieping en laat zien hoe geraffineerd psychopaten te werk gaan.

Selma werd slachtoffer van (extreme) datingfraude en deelt dapper haar relaas omdat het iedereen kan overkomen. Haar verhaal is slechts het topje van de ijsberg. Selma hoopt met dit boek de vele vrouwen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten een stem te geven en de bestaande vooroordelen uit de wereld te helpen. Want zo zegt ze in een interview met NH Nieuws: ‘Iemands hart breken is geen misdaad en daardoor loop je tegen muren aan. Dat moet anders.’