Soms lees je boeken die je zo raken dat ze de moeite waard zijn om nog eens expliciet genoemd te worden. Dus bij deze. Lees mijn recensies en let wel, dit is heftig leesvoer!

‘Als afscheid pijn doet’

cover-als-afscheid-pijn-doetEen jaar geleden las ik voor het eerst het boek ‘Duivelskind’ van Maria Genova en Angel van der Vecht. Dit schokkende waargebeurde verhaal over Angel die jarenlang door haar ouders ernstig wordt mishandeld en misbruikt, raakte me diep. Ik heb het boek werkelijk in één ruk uitgelezen en Angels gruwelijke verhaal heeft me nog lang beziggehouden. Wat als jeugdzorg en andere instanties eerder hadden ingegrepen? Had Angel dan nog een eerlijke kans gehad?

‘Als afscheid pijn doet’ is het nieuwste boek van Maria Genova en co-auteur Tanja Borggreve-Geurtz. Ook dit betreft een waargebeurd verhaal, waarin het thema zelfdoding een centrale plaats inneemt. Door de eerder gepubliceerde korte passages op Facebook wist ik één ding al snel: dit boek moet ik hebben! Gesigneerd en wel kreeg ik een exemplaar opgestuurd en inmiddels is de tweede druk al een feit. En dat terwijl het boek pas vandaag, 15 juni, officieel verschijnt. Indrukwekkend!

En dat is het boek ook. ‘Als afscheid pijn doet’ is in 24 hoofdstukken opgedeeld en vertelt het indringende en heftige levensverhaal van Tanja die al van kleins af aan geconfronteerd wordt met zaken als pesten, zelfbeschadiging, mishandeling, stalking en een psychisch zieke moeder die op Tanja’s 18e verjaardag een zelfmoordpoging doet. Als later in haar leven ook haar broer en ex kiezen voor zelfdoding zit Tanja vol verdriet en vele vragen. De onvoorwaardelijke liefde voor haar man Dennis en haar dochtertje Nika maakt dat ze doorgaat. Ze vindt haar antwoorden, gaat de strijd met zichzelf aan en kiest er bewust voor om zich vrijwillig in te zetten voor 113Online, een site die draait om zelfmoordpreventie.

Tanja’s heftige levensverhaal vormde de basis van ‘Als afscheid pijn doet’ en is prachtig opgetekend door Maria Genova. Samen hebben ze er een integer, meeslepend, emotioneel, maar ook hoopgevend boek van gemaakt. Zodra je begint met lezen, ben je verkocht en leg je het boek niet meer weg. Juist dat gegeven vormt een krachtig wapen om het taboe rondom suïcide te doorbreken en daar slagen ze wat mij betreft glansrijk voor. Zelfdoding is de meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge mensen. Wat als dat over een paar jaar niet meer het geval is, mede door dit boek en alle publiciteit erom heen? Die gedachte stemt mij hoopvol. Wie volgt?

‘Als de waarheid een leugen wordt’

cover-als-de-waarheid-een-leugen-wordtDe liefde van je leven ontmoeten en vervolgens er achter komen dat alles gelogen was. Dat overkwam Selma van Dijk en ze schreef er een indringend boek over. Als lezer wordt je onmiddellijk in het verhaal gezogen. Het heeft er alle schijn van dat Selma en haar nieuwe liefde Mattijs samen gelukkig én oud gaan worden. Toch is er vanaf het begin een onbestemd gevoel bij Selma. Gevoel en verstand komen elkaar hierdoor continu tegen en dat leidt tot heftige situaties. Mattijs heeft echter altijd wel een verklaring voor zijn gedrag, zijn baan, zijn verleden en de berichtjes van andere onbekende vrouwen. Hoewel de liefde voor Mattijs erg groot blijft, realiseert Selma zich dat Mattijs wel degelijk iets achterhoudt en dus gaat ze op onderzoek uit. Wie is Mattijs eigenlijk? De werkelijkheid is te gruwelijk voor woorden en ook als lezer ben je met stomheid geslagen. Hoe kun je je zo in iemand vergissen? Wat volgt is een aaneenschakeling van tegenstrijdige gevoelens die allemaal om voorrang schreeuwen. Selma is gebroken, maar geeft niet op en besluit – met pijn in haar hart – aangifte te doen tegen Mattijs en de volledige waarheid boven water te krijgen. Langzaam maar zeker vallen alle puzzelstukjes op de juiste plek en is er genoeg bewijs voor een rechtszaak. Het laatste contact tussen Selma en Mattijs, drie weken na de uitspraak, blijkt er eentje om nooit meer te vergeten…

Ik lees ontzettend veel (deels) waargebeurde verhalen en die van Selma was echt een ‘page turner’. Ik bleef maar lezen en ging helemaal mee in de liefde enerzijds en het wantrouwen anderzijds. Selma beschrijft alles met een mooi oog voor detail en haar dialogen zijn rauw en intens tegelijk. Ze is heel open over haar tegenstrijdige gevoelens en deelt deze zonder schaamte met de lezer. Ik heb ontzettend veel respect voor deze sterke vrouw die er, anno 2016, gewoon weer staat en het leven nog steeds omarmt.

‘Als de waarheid een leugen wordt’ is een aanrader voor iedereen die op een heftige en onvergetelijke ontdekkingsreis wil!